فهرست مطالب

مجله متن شناسی ادب فارسی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین امانت*، محمدحسین کرمی صفحات 1-16
    نظام طبقاتی حاکم بر جامعه روزگار خاقانی سبب می شد که با هر فرد با توجه به وضعیت اجتماعی خانواده اش برخورد شود. خانواده خاقانی از طبقه فرودست جامعه و از پیشه وران بوده اند. بنابراین خاقانی از شان اجتماعی بالایی در جامعه برخوردار نبوده و از طرف مخالفان و رقیبان خود، به همین دلیل سرزنش می شده است. سلاح خاقانی در برابر این حملات، هنر اوست. خاقانی به جای اینکه همچون خودباختگان، گذشته خود را انکار کند و از خاندان خود تبری جوید، دقیقا برعکس عمل کرده است و با عزت نفسی مثال زدنی به پیشه گذشتگان خود افتخار هم کرده است. در حقیقت این سخنور خلاق، شاعری خود را ادامه پیشه اجداد خود دانسته و به کمک صور خیال آن را توجیه کرده است. این مطلب نه تنها در جای جای دیوان خاقانی، مضمون آفرین شده بلکه به طور اختصاصی در مثنوی ختم الغرایب نمود پیدا کرده است.
    هدف این پژوهش این است که با تحقیق و جستجو در دیوان خاقانی و مثنوی ختم الغرایب، شگردهای دفاعی خاقانی در بهره گیری هنری از پیشه های خانوادگی وی بازیابی و تحلیل گردد. این شاعر خلاق ضمن بازتاب مشاغل خاندان خود و دفاع از این پیشه ها، از آن ها برای ساخت ترکیبات و مضامین تازه به خوبی بهره برده است.
    کلیدواژگان: خاقانی، خانواده پیشه ور، شگردهای دفاعی
  • حامد صافی *، فرزاد قائمی، سمیرا بامشکی، مهدخت پورخالقی صفحات 17-34
    کیومرث در تمامی متون پهلوی و روایت های بازمانده از سیرالملوک ها، نخستین انسان معرفی شده است. بر اساس این متون، نسل بشر پس از کشته شدن کیومرث در مواجهه با اهریمن و با همخوابگی مشی و مشیانه ادامه می یابد اما شاهنامه فردوسی تنها متنی است که بر اساس آن، کیومرث نخستین پادشاه است. در شاهنامه فردوسی نبرد کیومرث با اهریمن نیز به گونه ای دیگر روایت شده است. مقایسه داستان کیومرث در شاهنامه و متون متاثر از سیرالملوک ها می تواند نتایج تازه ای را درباره دگرگونی و انتقال کیومرث از اسطوره به متن ادبی مانند شاهنامه روشن سازد. فزون متنیت ژرار ژنت رویکردی است که به ارتباط پیش متن و بیش متن می پردازد. در انتقال یک متن به متن دیگر تغییراتی روی می دهد که گشتار نامیده می شوند. بر مبنای مقایسه داستان کیومرث در شاهنامه و متون متاثر از سیرالملوک ها بر اساس فزون متنیت ژنت، گشتارهای انبساط، برش و ارزش گذاری مهم ترین عوامل دگرگونی داستان کیومرث در روایت فردوسی است که در جهت نمایشی کردن داستان، اسطوره زدایی و قابل باور کردن داستان و استحکام روابط طولی داستان با داستان های بعدی و هماهنگی رویدادها با نظام اعتقادی مخاطب شاهنامه صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: کیومرث، شاهنامه، تواریخ عربی، سیرالملوک، فزون متنیت
  • لیلا درویشعلی پور آستانه*، علی اکبر باقری خلیلی صفحات 35-54
    ویژه زبان اصطلاحی است که از آن برای شناخت زبان سبک های متون مختلف استفاده می شود و به نحوی در تمایزدهی سبکی اهمیت به سزایی دارد. در شناخت ویژه زبان عناصر سه گانه واژه، ساختار نحوی و بافت کلام نقش دارند و از میان انواع ویژه زبان ، ایدئولوژی غالبا با ویژه زبان قدرت ارتباط تنگاتنگ دارد و رمزگان مشترکی را در نظام نشانه شناسی پدیدار می سازد. سلجوقیان دین اسلام را برای تحکیم پایه های قدرت خود پذیرفتند و برای تقویت آن به خلفای بغداد پناه می بردند. نظام الملک و غزالی شافعی مذهب، سیاست نامه و نصیحه الملوک را برای راهنمایی سلاطین سلجوقی در کشورداری نوشتند. ویژه زبان قدرت در این دو کتاب به کنش های کلامی و غیرکلامی تقسیم می گردد و مبانی ایدئولوژیک آن از نوع حاکمیت مذهب شافعی است لیکن تفاوت در این است که نظام الملک معتقد به حذف و حتی قتل غیر شافعیان، و غزالی معتقد به رعایت عدالت است. از این رهگذر کاربرد وجوه افعال التزامی و امری در مفهوم قطعیت، یکی از برجسته ترین نشانه های مبانی ایدئولوژیک زبان سیاسی در هر دو کتاب است.
    کلیدواژگان: ویژه زبان قدرت، ایدئولوژی، کنش کلامی و غیرکلامی، سیاست نامه و نصیحه الملوک
  • اکبر صیادکوه صفحات 55-70
    افصح المتکلمین، سعدی شیرازی، از بزرگ ترین ارکان ادب پارسی است. نقادان سخن از قدیم شیوه هنری وی را سهل ممتنع نامیده اند. عنوانی متناقض نما که نه تنها نکته ای بر خواننده نمی گشاید بلکه او را در ابهامی بیش تر فرو می برد. از آن جا که برای پی بردن به راز و رمز زبان شگفت انگیز وی راهی جز بررسی علمی و موشکافانه آثار وی نیست، به همین سبب بر آن شدیم تا ساختمان جمله های بوستان را به شکلی کاملا علمی و آماری بررسی نماییم. بدین منظور 1100 بیت از بوستان را که از مهم ترین آثار شیخ اجل است، به عنوان جامعه آماری از متن برگزیدیم و از دیدگاه «ساختمان جمله» بررسی نمودیم و پس از آن به مستقیم یا غیر مستقیم بودن جمله ها پرداختیم. مبانی نظری و تعاریف اصطلاحات را از کتاب «جمله و تحول آن در زبان فارسی» فرشیدورد برگرفته ایم که به نسبت دیگر دستورنویسان، با حوصله بیش تری بدین موضوع پرداخته است.
    کلیدواژگان: بوستان، جمله، منطق نثر، تقدیم و تاخیر ارکان دستوری، جمله های مستقیم و غیرمستقیم
  • ناهید نصرآزادانی، محسن محمدی فشارکی صفحات 71-92
    محور بودن موضوع اخلاق در تحلیل های ساختاری کتاب فرج بعد از شدت، سبب نادیده گرفتن داستان های غنایی این کتاب شده است. در این مقاله تلاش می شود این داستان ها بر اساس الگوی پراپ، پژوهشگر روسی نقد و تحلیل شود. در ساختار داستان های غنایی این کتاب، مطابق با نظریه پراپ، وضعیت آغازین حکایت ها با موقعیت پایداری شروع می شود. سپس اولین نقش مایه در ساختار قصه، پیدا شدن قهرمان یا شر یا کمبود است. عنصر شر از نوع تهیدستی در یک چهارم داستان ها مشترک است و عامل حرکت دوم در داستان است. در حدود نیمی از داستان ها ضدقهرمان، وزیر یا خلیفه دربار است که به آسانی با مکارم اخلاقی خود به یاریگر یا بخشنده تبدیل می شود واین کار سبب کمرنگ شدن رنگ و هیجان داستان های غنایی کتاب می شود. نبودن شخصیت های حیوانی، فراانسانی، جن وپری و عناصر خارق العاده به حقیقت مانندی داستانها کمک کرده است. محوریت اخلاق در این کتاب سبب متداخل شدن نقش عناصری چون ضد قهرمان، یاریگر و بخشنده شده است. گره برخی از داستان ها بدون کنش یا تلاش زیادی باز می شود و این نتیجه ذهن ساده مولف و مخاطبان عصر مولف است.
    کلیدواژگان: فرج بعد از شدت، داستان های غنایی، شخصیت، ساختار، ریخت شناسی، ولادیمیر پراپ
  • محمد پاشایی صفحات 93-102
    «دره نادره» از مهم ترین آثار میرزا مهدی خان منشی به شمار می آید که درباره رخدادهای زمان نادرشاه به نثر مصنوع نوشته شده است. میرزا مهدی در نگارش این کتاب بیش از آن که به فکر روایت تاریخ و بازگویی کشاکش های سیاسی و نظامی نادرشاه باشد، هم خود را متوجه فضیلت مآبی و خودنمایی های ادبی کرده است. وی در پرداخت کتاب از واژه ها و ترکیبات دشوار تازی و پارسی، آیات، احادیث، امثال و اشعار عرب و صنایع لفظی و معنوی بهره برده است. پژوهش حاضر به بررسی و بازخوانی چند مثل از «دره نادره» و ربط آنها و بررسی آنچه استاد جعفر شهیدی در توضیح و تصحیح امثال ارائه کرده اند، اختصاص دارد. بررسی ها نشان می دهد که استاد شهیدی در تصحیح و توضیح پاره ای از امثال دچار خطا گشته است. همچنین در این مقاله به توضیح و تبیین چند مثل که شهیدی از توضیح آنها صرف نظر کرده است، پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: امثال عربی، دره نادره، میرزا مهدی خان منشی، امثال عربی، نثر متکلف، ریشه مثل
  • مهدی سلمانی صفحات 103-116
    محمد تقی همدانی متخلص به حسرت از شاعران غزل پرداز عصر قاجار(دوره فتحعلی شاه) است که همچون بسیاری از شاعران سبک بازگشت در پس قافله شعرای این دوره، خامل ذکر باقی مانده است. تنها چاپی که از دیوان او صورت گرفته، چاپ رضا عبداللهی است که برای اولین بار در سال 1389 توسط انتشارات نگاه منتشر شده است. این تصحیح به دلایل فراوان از جمله استفاده مصحح از یک نسخه واحد آن هم نسخه ای ناقص و مغلوط و دسترسی نداشتن به دیگر نسخ اقدم و اصح، با تحریف و تصحیف فراوانی صورت گرفته است و بسیاری از ابیات با بدخوانی، ابهام، افتادگی و اشکال در وزن ضبط شده است.
    نگارنده با رجوع به قدیمی ترین و صحیح ترین نسخه و نیز چند نسخه دیگر از دیوان، بسیاری از اغلاط و تحریفات دیوان چاپ شده را تصحیح کرده است که در این مقال ضمن معرفی اجمالی این شاعر به برخی از این تصحیحات اشاره کرده است.
    کلیدواژگان: تصحیح، نسخه خطی، دیوان حسرت همدانی
|
  • Mohammad Hossein Amanat Mohammad Hossein Karami Pages 1-16
    The class system dominating the society in Khaghani’s era caused each person to be treated with regard to the social status of his family. The family of Khaghani belonged to the inferior class of society and tradesmen. Thus, he was not of high social status in the society and was blamed by his adversaries and rivals due to the very reason. His weapon against such attacks and blames was his art. Instead of refuting his family and past like the cowardice, he behaved exactly the opposite and honored the career of his family and predecessors with an outstanding self-respect. In fact, this creative poet considers his poetry as the continuation of his family’s career and justifies this by the aid of imagery. This matter not only is observable in his entire divan but also and especially is manifested in Khatm al-Gharayeb mathnavi.
    The aim of this study is to analyze how Khaghani employs artistically the career of his family in his divan and Khatm al-Gharayeb mathnavi. While reflecting and defending the careers of his family, this poet uses them very well in creating novel compounds and phrases. Khaghani, the uncontested master of compounding, has created the most beautiful and novel poetic compounds such as Sokhantarash, Hikmatbaf, Sokhanbaf and Abapozma’ani on the basis of his family careers. This study can provide a better psychological understanding of this poet.
    Keywords: Khaghani, the tradesman family of Khaghani, defense mechanisms of Khaghani
  • Hamed Safi * Farzad Ghaemi Samira Bameshki Mahdokht Pourkhaleghi Pages 17-34
    In all Pahlavi texts and remained narratives of Seir al-Moluks, Kiumars has been introduced as the first human being. According to these texts, the generation of mankind continues after the death of Kiumars in confrontation with Ahriman and the coitus of Mashy and Mashyaneh. However, Ferdowsi’s Shahnameh is the only text in which Kiumars is the first king. In this text, the battle between Kiumars and Ahriman has been narrated in a different manner, too. Comparing the tale of Kiumars in Shahnameh with the texts influenced by Seir al-Moluks can lead to new results about the changes and transference of Kiumars from myth to a literary text like Shahnameh. Gerard Genette’s hypertextuality is an approach which deals with the relationship between pre-text and hyper-text. In the transference of a text to other text various changes occur which are called transformation. Based on the comparison of Kiumars tale in Shahnameh with the texts influenced by Seir al-Moluks according to Genette’s hypertextuality, the transformations of expansion, cutting and evaluation are the most important factors of changing of this tale in Ferdowsi’s narration which have been done to dramatize, demythologize and make believable this story as well as strengthen its linear relations with next stories and harmonize the events with the belief system and worldviews of Shahnameh’s addressees.
    Keywords: Kiumars, Shahnameh, Arabic histories, Seir al Moluk, hypertextuality
  • Leila Darvishalipur Astaneh*, Aliakbar Bagheri Khalili Pages 35-54
    The particular language is a term used for identifying the language of different texts’ style and is of special significance in stylistic distinctions. In identifying particular language, the three elements of word, syntactic structure and the context of discourse play a role and, amongst various kinds of particular language, ideology has mostly a close relationship with the particular language of power and employs the same code in the semiotic system. For strengthening the pillars of their power, the Seljuks converted to Islam and had recourse to the caliphates of Baghdad for fortifying it. Nizam al-Molk and Ghazali who were Shafei wrote Siasat Nameh and Nasihat al-Molook for guiding and helping the Seljuk kings in their governance. The particular language of power in these two books is divided into linguistic and non-linguistic acts, and its ideological foundations are in accordance with Shafei religion but the difference lies in that Nizam al-Molk believed in eliminating and even killing the non-Shafeis whereas Ghazali believed in keeping the justice. Accordingly, the use of subjunctive and imperative verbs in the sense of absoluteness is one of the most prominent signs of ideological foundations of political language in both books.
    Keywords: the particular language of power, ideology, linguistic, non, linguistic acts, Siasat Nameh, Nasihat al Molook
  • Akbar Sayadkoh Pages 55-70
    Sa’di Shirazi is one of the pillars of Persian literature. From long ago, the critiques have called his artistic manner the simple prose; a paradoxical title that not only reveals the reader no point but also confuses him more. Since there is no way to understand the mystery of his wonderful language other than scientific and detailed analysis of his works, this paper aims to investigate the structure of Bustan’s sentences via a scientific and statistical method. Doing so, 1100 verses of Bustan which is one of the most important works of him were selected as the statistical sample. Then, they were studied regarding sentence structure and, finally, divided into direct and indirect ones. The theoretical foundations and the definition of terms in this study were borrowed from “The Sentence and its Evolution in Persian Language” by Farshidvard who has investigated this issue more deeply than other grammarians.
    Keywords: Bustan, sentence, the logic of prose, old, new information, direct, indirect sentences
  • Nahid Nasrazaddani, Mohsen Mohamady Pages 71-92
    The pivotal role of ethics in structural analyses of the book Faraj ba’d az Shedat has led to neglecting its lyrical tales. This paper aims to analyze such tales based on Propp’s model. In accordance to Propp’s theory, the beginning phase of tales starts with stability situation. Then, the first function in the story is the appearance of the hero or villain or defection. The villain in the form of poorness is common in one fourth of the tales and it is the second factor of movement in them. In almost half of the tales the anti-hero is the minister or caliphate of the court who easily becomes the helper or donor via his moral virtues and this in turn decreases the excitement and dynamicity in lyrical tales of this work. The lack of animal, supernatural characters as well as fairies and marvelous elements has contributed to the verisimilitude of tales. The moralistic orientation of this work has confused the function of various elements such as anti-hero, helper and donor. The dilemma of some tales is solved without much effort which is the result of the simple mind of the author and his contemporaries.
    Keywords: Faraj bad az Shedat, lyrical tales, character, structure, morphology, Vladimir Propp
  • Mohammad Pashaei Pages 93-102
    Doreye Nadereh is amongst the most important works of Mirza Mehdi Khan Monshi written about the events of Nader Shah’s period in elaborate prose. In writing this book, he has paid more attention to literary show off and flamboyance than narrating the political and military conflicts of that era. He has used difficult Persian and Arabic words and idioms, Quranic verses, hadiths, Arabic proverbs and poems as well as other figurative devices. This paper studies and rereads several proverbs of Doreye Nadereh and their relation as well as what Ja’far Shahidi has said about the explanation and correction of such proverbs. The results of this study show that he has some mistakes regarding the explanation and correction of several proverbs. This study also explicates some proverbs that Shahidi has ignored.
    Keywords: Arabic proverbs, Doreye Nadereh, Mirza Mehdi Khan Monshi, elaborate prose, etymology of the proverbs
  • Mahdi Salmani Pages 103-116
    Mohammadtaqi Hamedani with the penname of Hasrat is one of the Qajar sonneteers (Fathali Shah period) who is unknown like many poets of Regression style. The only publication of his divan has been done by Reza Abdullahi which was published by Negah Press in 1389. Due to many reasons such as the use of one single manuscript which is defective and full of errors as well as lack of access to correct and older manuscripts, this correction is full of mistakes and distortions, and many verses have been recorded with misreading, ambiguity, omission and rhythmic problems.
    Referring to the oldest and most correct manuscript as well as some other manuscripts of his divan, this paper has corrected many mistakes and distortions of the published divan and, while providing a brief introduction of the poet, these corrections are also offered.
    Keywords: correction, manuscript, the divan of Hasrat Hamedani